We gaan naar buiten

‘Jongens, nu even ophouden!’ Kom we gaan even naar buiten, dan kunnen ze even uitrazen.

Kent u dit? Ik wel. Bij ons in huis is het regelmatig storm met 2 tienerjongens. Met name de “wintermaanden” als het wat minder weer is, zit je relatief veel binnen en ja, die jongens moeten wel hun energie kwijt. Januari en februari zijn helemaal van die maanden. Sport ligt stil (winterstop), het is vaak guur en regenachtig dus buitenspelen is er ook niet bij en het is vroeg donker dus de avonden zijn lang. Dan lopen ze tegen de muren op en is er vaak ruzie (2 broers). Wat ga je dan doen? Iets wat wij altijd doen. We gaan naar buiten.

Het is winderig, koud en guur. Jassen aan, mutsen op en wandelschoenen aan en op weg naar de duinen. We gaan wandelen in de duinen bij Egmond aan Zee, waar een aantal prachtige routes liggen. Het is druk op de parkeerplaats, maar het gebied is zo groot dat je al snel alleen loopt. We beklimmen de duinen, lopen op en af en staan dan weer in de volle wind en dan weer in de luwte. Het helmgras wuift prachtig en her en der zie je de eerste tekenen van de aankomende lente.

De jongens rennen de duinen op en af. Springen van hoge duintoppen, rollen in duinpannen en struinen door het helmgras. We bewandelen smalle paadjes en komen in de buurt van het strand. We beklimmen de laatste duinen en boven op hebben we een prachtig uitzicht van het strand. De golven zijn enorm met deze harde wind en het strand is smal. Snel draaien we om en laten ons naar beneden waaien. Via diverse kronkelpaadjes komen we bij een “kuil” waar uiteraard in gesprongen moet worden. Dan kijken we op en zien de hooglanders ook nog staan. Grote “koeien” met enorme hoorns die lui en langzaam grazen in de duinen. Prachtig.

Als we de laatste duinen beklimmen hangen de jongens om me heen. Ze zijn moe, hebben rode koppen en hijgen van inspanning. Mooi, die zijn hun energie kwijt. ‘Thuis lekker chipjes en limonade’

Eenmaal thuis worden voor de deur de schoenen uitgetrokken en zandbergen er uit gehaald. Wat is naar buiten gaan toch lekker en een aanrader voor iedereen. Vaak heb je geen zin, maar als je eenmaal geweest bent is het heerlijk.

 

, , ,

Post navigation

Geef een reactie