Scenic route: Gamle Strynefjellsvegen

De pachtige route Gamle Strynefjellsvegen, route 258, start bij Videsaeter en loopt naar Grotti. Deze toeristische route voert je via een bergweg over de Strynefjellet en vormt de oude verbinding tussen west en oost- Noorwegen. Niet alleen het indrukwekkend landschap, maar ook deze route zelf is een experience op zich en brengt je terug in de tijd, letterijk. Het hoogste punt van de eeuwenoude weg is gelegen op 1139 meter boven zeeniveau.

De route is 27 km lang en tussen 1880 en 1894 aangelegd als destijds een toeristische trekpleister voor het toenemende toerisme uit die tijd. En dat die weg stamt uit de 19e eeuw is nog goed te zien aan de met de hand gebouwde stenen muren langs de kant van de weg die fungeren als vangrail en grote keien die de weg her en der markeren. Ook zie je langs de route diverse oude stenen platen, deze zijn geplaatst om reizigers een schuilplaats te bieden tijdens een regenbui of overnachting.

The old trail is film locatie

Halverwege houdt het afvalt ook daadwerkelijk op en gaat de weg over in een grindpad. Oppassen voor alle kuilen en let op met nattigheid, maar met een camper is het goed te doen en zeker een aanrader.

Ondanks dat de route ‘maar’ 27 km is valt het wel aan te raden om er de tijd voor uit te trekken. Je rijdt niet heel hard op de route, met name op het grind, én er valt zo veel te zien. Achter elke bocht is het uitzicht geweldig. Het begint al direct bij de start vanuit het westen via Videsaeter. De weg loopt flink omhoog via een slingerende weg. Stop bovenaan en geniet van het vergezicht waar je net over gereden hebt. Daarna vervolgt de weg zich langs bergmeren, sneeuw (ook in Juli en Augustus) en rotsen. Overal zijn stopplaatsen om even uit te stappen. Na een km of 10 a 15 gaat de weg over in een grindpad, die dus goed te doen is met de camper. Een maanlandschap of film locatie, dat zijn de woorden die staan voor deze prachtige route

Op naar Geiranger en Trollstigen

De Gamle Strynefjellet route is onderdeel van de National Scenic Routes (Nasjonale Turistveger) in Noorwegen. Dit zijn 18 van de mooiste routes in Noorwegen, waar deze route een onderdeel van is. de route op zich zelf is prachtig, maar leiden je naar toeristische plekken als Geiranger en de Trollstigen via de route 15 en 63.

Locatie

, , ,

Post navigation