File lopen op een zondag op de Hei

Het is zondag 22 januari, prachtig weer, koud en zonnetje. We zijn een weekendje weg en we willen een stukje wandelen. Gisteren op de Tongerense Heide geweest, een prachtige wandeling bij Epe/ Wissel. De route was door prachtige natuur, zowel bos als heide en lekker rustig. Het rondje wat start bij de De Berghoeve aan de Boerweg in Wissel. Hier start een rode en blauwe route van ongeveer 6 a 7 km. Wij nemen de rode route en lopen door besneeuwde bospaden en heide, met veel vennetjes die bevroren zijn. We hebben bijna 2 uur gelopen en zijn 2 mensen tegen gekomen. Heerlijk en dat op een zonovergoten zaterdagmiddag.

Vandaag, zondag, trekken we er op uit richting de Schaapskudde bij Heerde, het natuurgebied Renderklippen. Het is een stiltegebied, dus daar moeten we heen. Na de stilte van gisteren op de Tongerense Heide verheug ik me wederom op een heerlijke wandeling door de natuur. We rijden door Epe naar het noorden de Dellenweg op. Hier zou het gebied ergens moeten liggen. We rijden nog een stukje door, langs prachtige huizen. Op eens geeft de tomtom aan dat we er zijn en ik zie een parkeerplaats die vol is. Dat is raar. Er is hier ook een hertenkampje en een koffietentje, waar veel families vertoeven. We rijden iets door en parkeren de auto op een volle parkeerplaats. Vervolgens lopen we het bos in en richting de heide. We zijn niet alleen….

Eenmaal uit het bos zien we de heide glooiend voor ons. We lopen een heuveltje op en om bovenop een goed uitzicht te hebben over het totale terrein. Eenmaal boven schrikken we ons een hoedje. Het lijkt wel de Kalverstraat! Wat een mensen. Er lopen diverse paadjes her en der over de heide, maar op alle paden is het file lopen. Blijkbaar is dit het gebied om op zondag een rondje te lopen en dat terwijl we nota bene op de Veluwe zijn, waar je overal in het bos en op de heide kan lopen. Even denken we er over om terug te gaan naar de auto, maar omdat het al middag is en we de buurt niet kennen om ergens anders te wandelen zetten we toch maar even door. We sluiten aan bij de rest van de mensen en lopen en rondje. We blijven een beetje aan de rand van het gebied, waar het iets rustiger is. Na 3 kwartier is het wel mooi geweest. Terug naar de auto. We passeren de schaapskooi bij Heerde, waar wederom een grote parkeerplaats is (die vol is). Eenmaal terug bij de auto blazen we even uit. “Wat een mensenmassa, en dat hier in Epe”. En wat een verschil met de Tongerense Heide, waar we gisteren waren. Amper 10 km verderop, ook een grote heide, net zo mooi maar niemand te zien. Volgende keer gaan we daar weer heen.

Eindconclusie. De omgeving van Epe is prachtig, met prachtige natuur, dorpjes en uitzichten. Wandelen kan overal en het is overal rustig, maar ga niet op een zonnige dag naar de Schaapskooi van Heerde, want dan is het file lopen.

, ,

Post navigation

Geef een reactie