Hobbit – route in het Noordhollands Duinreservaat (5 km)

Tijd om lekker even eruit te gaan; op naar de duinen. We rijden richting Egmond aan de Hoef en parkeren op het Nachtegalenpad. Hier start een wandelroute door het Noordhollands Duinreservaat. We volgen de paaltjes met witte strepen en lopen in noordelijke richting. De start is door een “bosrijke” omgeving. Je ruikt de aankomende herfst al. Dan passeren we het wildrooster en een hek, dus komen we in het echte natuurgebied. We wandelen nog een minuut of 10 door en dan komen we bij een splitsing, waar we linksaf het ruige duingebied in slaan.

Broedgebied

Hier staat een bordje dat het een broedgebied is. Van maart tot juni mag je dan ook niet het gebied in, maar nu is het september dus kan het prima. We klimmen de duin op via een smal zandpaadje en bovenop zien we voor het eerst waarom dit gebied zo mooi en ruig is. We verlaten het bosgebied en komen in het echte duinengebied. Open, ruig, kaal en uitzicht op zee. De wind trekt aan en grijze wolken doemen op. Echt Hollands. Top. We volgen het paadje, dat slingerend door de duinen gaat. Het pad is makkelijk te volgen en onderweg zien we van alles, met constant de zee in de verte op de achtergrond.

Wilde paarden in de “gouw” – waar zijn de hobbits? 

Op en af, hoge duinen, grasland en lage struiken. We slingeren met het pad mee en wandelen dieper het gebied in. We kunnen links af, een kortere route, maar wij gaan nog even verder want verderop is een vogelmeer, met jagershut. Hier staan vaak de wilde paarden die in het gebied wonen. Na een korte drinkstop bovenop een duin, wandelen we verder door een prachtig landschap. Elk moment verwacht je een hobbit of een hobbithuisje te zien. Het landschap komt zo uit de film Lord of the Rings (de gouw). En dan zien we ze; de wilde paarden. Het zijn er wel een stuk of 10, die rustig in de verte staan te grazen. We sluipen naar het jagershutje en dan kunnen we ze goed zien. Prachtig!

We vervolgen onze route en via een hek verlaten we weer het wildgebied en komen weer meer in de bewoonde wereld. Na ongeveer 10 minuten zijn we weer op de parkeerplaats. Wat een leuke middag en dat zo dicht bij huis. Volgend week weer een andere route in dit enorme gebied.

 

 

, , ,

Post navigation

Geef een reactie