Scenic route Noorwegen: Aurlandsfjellet

Sneeuw, ruige rosten, slingerende wegen en weids uitzichten. Dat is de Aurlandsfjellet, een toeristische route van 48 km tot 1300 meter hoogte door de prachtige Noorse natuur. Je stapt zo in The Lord of the Rings lijkt het.

De mooiste weg van Noorwegen

De Aurlandsfjellet start bij Flam

De Aurlandsvegen, of fjellet is 1 van de 18 toeristische routes in Noorwegen en deze wordt wel de mooiste route van Noorwegen genoemd. De sneeuwroute is zijn bijnaam omdat in de winter de weg onbegaanbaar wordt door de vele sneeuw en tot in de zomer ligt er sneeuw links en rechts van de route. De route begint bij Flam, een heel klein dorpje aan het einde van het Aurlandsfjord. Flam is een dorpje met nog geen 500 inwoners, maar wel meer dan een half miljoen bezoekers per jaar vooral via de vele cruiseschepen. Die komen vooral voor het prachtige fjord, het uitzicht en de flamsbana, een pittoresk spoor tussen Flam en Myrdal.

Stegastein uitzichtpunt

Vanuit Flam rijdt je over de E16 richting Aurland/ Laerdal/ Kaupanger over de Strandavegen. Bij de eerste rotonde, na 10 km, sla je linksaf (3/4e rotonde) richting Aurland, de Skulevegen op. Daarna gaat deze weg over in de Aurlandsvegen. Wil je niet via de pas, dan kan je door de Laerdalstunnel, de langste tunnel ter wereld met 24,5 km lengte. Mooier is de oude route via de hoogvlakte. De Aurlandsfjellet start in Aurland en eerst slinger je over smalle wegen omhoog langs het flord. Best spannend omdat de weg smal is en is met busjes met cruisegangers die naar het uitzichtpunt, Stegastein gaan. Vooral met een camper is het soms even maneuvreren, maar gelukkig zijn er genoeg inhammen om te wachten en elkaar te laten passeren.

Hoogvlakte met sneeuw, rotsen en weidse uitzichten

Na het uitzichtpunt, wat prachtig is, wordt de weg rustig en weids en verlaat je de steile fjorden en gaat de weg over in een hoogvlakte. Overal zijn parkeerplaatsen om te genieten van de uitzichten. En doe dat ook vooral, want het ene punt is nog mooier dan het andere punt. De oude weg slingert door rots landschap en je waant je zo in de film Lord of The Rings.

Lord of the Rings landschap

De weg is ongeveer 48 km lang en aangezien je niet hard rijdt en veel kan stoppen is het echt wel waard om er wat uurtjes voor uit te trekken. Overal kan je wandelen, genieten van de natuur of even stoppen voor koffie of lunch. En voordat je het week kom je schapen onderweg tegen.

Weer richting dal en de fjorden

Na 30 km daalt de route weer richting het dal, de andere kant van de hoogvlakte en rijdt je richting Laerdal. De afdaling is prachtig en van de rotsen kom je weer in het groen en zie je de fjorden in de verte. Vanaf hier kan je 2 kanten op, richting westen/ noorden (Kaupanger) of richting het oosten (Borgund, waar een staafkerk staat).

Wij rijden naar het westen richting het Jostedalbreen Nationalpark.

, ,

Post navigation