Camperduin, nieuwe natuur gecreëerd bij de Hondsbossche Zeewering.

Nieuw duingebied bij Camperduin.

Camperduin; Kust op Kracht. Het nieuwe project om de Hondsbossche Zeewering een volledige “make-over” te geven en een wat saaie dijk te veranderen in een nieuwe natuurgebied.

Vandaag gaan kijken bij Camperduin, gelegen bij Groet/ Schoorl in Noord Holland, waar een nieuwe project (Kust op Kracht) zorgt voor een totale “make-over” van de Hondsbossche Zeewering tot een nieuwe natuurgebied. De oude, saaie dijk was grijs, steen en veel beton, maar ook aan vervanging toe. Om het water buiten de polders van Noord Holland te houden werd een prachtig nieuwe plan bedacht. Niet de dijk versterken met nog meer steen en beton, maar zand opspuiten voor de dijk en creëer op die manier een nieuwe stuk duinen en natuurgebied. Eigenlijk wordt dit stukje Nederland in de oude stijl terug gebracht, want in de middeleeuwen was het hier al duingebied. Echter, door overstromingen kwam er een gat in de duinenrand en die werd gedicht met de Hondsbossche Zeewering.  Nu is het dus weer duingebied.

Als je aankomt via Schoorl/ Petten is het eerste wat je nog ziet de achterkant (landkant) van de dijk, de Hondsbossche Zeewering. Een grote, lange dijk. Eerste reactie is niet bijzonder, maar het is juist wel bijzonder. Zo’n grote dijk die de zee weg houdt is een bijzonder stukje Nederland. Via diverse parkeerplaatsen kan je omhoog de dijk op lopen. Wij rijden door tot aan het beginpunt bij Hargen, waar de strandtent Struin staat, en bekijken we de zeekant. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de nieuwe lagune en de nieuwe gecreëerde duinen voor de Hondsbossche Zeewering, aan de zeekant. Geen steen meer, geen beton en pieren, maar zand, helmgras en duinen. Er loopt een prachtig wandelpad en fietspad door het nieuwe gecreëerde stuk natuur en op mooie dagen kan je zeehonden zien op het zeer brede strand van Camperduin. Het strand is breed waar je links IJmuiden kan zien en rechts Den Helder. De duinen bij Hargen zijn hoog en breed en ook daar is het prachtig wandelen en fietsen. De nieuwe lagune is leuk voor in de zomer voor de kinderen en in de rest van het jaar leuk om even om heen te lopen. Uiteraard dan de oude dijk zelf is ook de moeite waard om een stukje op te wandelen. Aan de ene kant de nieuwe duinen en zee, aan de andere kant de “oude dijk” en het polderlandschap. Hoe veel meer Nederlands wil je het hebben?

Onder aan de strandafgang staat een permanente strandtent waar je lekker een kopje koffie kan drinken, maar dat kan uiteraard ook boven op het duin bij “Struin”.  Kom kijken bij deze nieuwe natuur, wat een voorbeeld is voor heel Nederland op welke manier je natuur kan creëren.

 

 

, , , ,

Post navigation

Geef een reactie