Stuifduinen en duintoppen wandeling Hargen aan Zee (6 km)

Zin een leuke verrassende wandeling? Ga naar Hargen aan Zee.

Bij Hargen aan zee zijn er diverse wandelingen. Zo kan je de Stuifduinentocht (17 km) lopen, die door heide en zandduinen gaat. Of je kiest voor een meer bosrijke wandeling in de vorm van de duintoppentocht (23 km) die dwars door het bosrijke duingebied van Schoorl loopt, over de hoogste duinen van Nederland. Andere opties zijn de Noordzeewandeling (10 km), die over het strand loopt of de duinheidewandeling (11 km) die weer meer over heide gaat. Kortom, genoeg keuze, zeker ook omdat je wandeling kan combineren.

Wij kiezen er voor om te starten op de grote parkeerplaats van Hargen aan zee en in eerste instantie de witte paaltjes te volgen, de stuifduinenwandeling. De route loopt via heide en grote duinen, waar je overheen gaat door een wildgebied met “hooglanders” en paarden. Door prachtige natuur, over een slingerend paadje komen we bij een zeer hoge duin aan,  waar het pad overheen gaat. Klimmen en klauteren dus, met als beloning een prachtig uitzicht. Via diverse duinpannetjes komen we uiteindelijk bij een groot vogelmeer uit. Op een bankje aan de oever het meer rusten we even uit en kijken in de verte naar wilde ganzen.

We vervolgen onze route (witte paaltjes) en kruisen het fietspad. Hier slaan we links af via de zwarte route richting de rode route (duintoppenwandeling). Ineens wandelen we door het bos van dennen en sparren. Prachtig en een totaal ander landschap. Hier is nog goed te zien welk gebied er in 2009 afgebrand is door de grote duinbrand in Schoorl.

Het gaat op en neer en de duinen zijn hoog. Het lijkt wel buitenland. De rode route loopt via spannende paadje over deze hoge duinen. Steil klimmen en afdalen, draaien en keren in de bossen en mooie vergezichten. Ineens staan we bij een hele grote stuifduin, het lijkt wel een woestijn. Hoge, witte duinen en zand waar je maar kijkt. De route loopt over deze stuifduinen en het pad vervolgt weer richting de grote parkeerplaats. Ik kijk op mijn telefoon en zie dat we ongeveer 6 km gelopen hebben, maar wel veel hoogteverschillen. Het was een mooie route, en we zijn lekker moe.

, , ,

Post navigation

Geef een reactie