Noorwegen; reisverslag 2023 – het begin

Reis de komende weken mee met Bewustnaarbuiten.nl door Noorwegen. Van Kristiansand tot Trondheim. Van de fjorden tot hoogvlaktes. Van steden tot natuurwandelingen. Een droomreis van 4 weken dwars door Noorwegen in een camper.

Een camper huren of lenen

De reis begint met een camper aangezien de noordelijke landen in Scandinavië zeer geschikt zijn voor camperreizen. Andere opties zijn uiteraard ook mogelijk zoals met een caravan, tentje of “hutten”. Echter, als je een keer met een camper op reis wilt, dan is Noorwegen hier uitermate geschikt voor. Als je geen eigen camper hebt of er één kan lenen van iemand, dan is het huren van een camper de oplossing uiteraard. Dat kan op meerdere manieren.

  • Verhuurbedrijf
  • Huren bij een particulier (Goboony.nl)
  • Lenen van familie of bekende

Als je geen camper kan lenen dan is huren de enige optie. Via Goboony huur je campers via particulieren. Dit is zeer aantrekkelijk omdat de kosten dan minder zijn. Reken voor een 4 persoonscamper in hoogseizoen toch nog op 4.000 a 5.000 euro voor 4 weken. Helaas konden wij geen geschikte camper vinden en hebben er voor gekozen om een camper bij een verhuur bedrijf te huren, camperhuren.nl. De kosten zijn wel een stuk hoger (6.000 euro voor 4 weken, excl. borg), maar het grote voordeel is dat het nieuwe campers zijn en er goede service is. Via internet zijn wij bij camperhuren.nl gekomen en de ontvangst, service en camper was geweldig! Er veel verhuurbedrijven en zoek gewoon op internet naar één bij je in de buurt.

App van verhuurbedrijf

Het contact en de reservering ging heel makkelijk online. De ontvangst bij het ophalen was netjes en alles werd keurig uitgelegd. Erg makkelijk is de app van camperhuren.nl waar o.a. alle instructies via videofilmpjes instaan, naast de noodnummers, service en tips. Kortom, eenvoudig en handig.

Tip: roadsurfer-campers zijn erg leuk en die zie je veel op de weg

Tip: belangrijkste tip is niet te lang wachten met het huren van een camper. Wij hebben de camper rond februari vast gelegd voor de zomervakantie.

Tolpassen; Epass en Ferrypass

Belangrijk om niet te vergeten vooraf is om te controleren of het land waar je naar toegaat tolwegen of ferry’s heeft waar je vooraf je voor moet registreren. Dat is voor Scandinavië het geval namelijk. Betaling van tol voor tolwegen en ferry’s gaat in Scandinavië via kentekenregistratie en het kenteken van een huurcamper staat niet op jouw naam. Op zich niet erg, maar vaak rekenen verhuurbedrijven extra administratiekosten achteraf, wat zonde is. Kortom, beste is om vooraf dit te regelen. Voor Noorwegen (en heel Scandinavie) is dit vrij eenvoudig te regelen via o.a. Epass24 , waar je voor een bepaalde periode het kenteken van de camper kan registreren. Hetzelfde geldt voor de ferry’s in Noorwegen via Autpassferje . Erg makkelijk want bij elke ferry scannen ze je nummerbord en het tolbedrag wordt dan automatisch verrekend.

Voorbereiding => maak een reisplan

Nadat alles rondom de camper geregeld is begint de voorpret, namelijk waar gaat de reis heen. Ga je op de bonnefooi of reis je aan de hand van een uitgestippeld reisplan. Normaal gesproken reizen wij altijd op de bonnefooi en weten we eigenlijk alleen welke regio we heen gaan. Voor deze reis hebben we ervoor gekozen om een uitgestippelde route te maken, zodat we weten welke kant we opgaan en wat er te zien en doen is. Aangezien het onze eerste keer met een camper is leek ons dat het beste idee.

Lees in mijn volgende blog alles over de voorbereiding.

Post navigation