Noorwegen; de heenreis – boot of brug?

Onze reis naar Noorwegen start uiteraard met in Noorwegen komen. Je kan met de boot, brug of vliegtuig. Dat laatste is alleen handig als je in Noorwegen een auto of camper huurt. Wij hebben er voor gekozen om de camper in Nederland te huren, dus blijven over de boot of brug. Heel even was er sprake van dat je vanuit Eemshaven de boot naar Noorwegen kon nemen via Holland Norway Lines, maar helaas is die optie er niet meer. Jammer, want op zich is dit een ideale optie. Blijven over:

  • de boot vanuit Duitsland of Denemarken te nemen.
  • Andere opties is met de brug tussen Denemarken en Zweden te nemen en door Zweden te rijden.

Boot: Hirtshals-Kristiansand

Wij kiezen voor de heenweg de boot te nemen vanaf Hirtshals, Denemarken en dan de oversteek naar Kristiansand in Noorwegen. Je kan die overtocht boeken via Fjord Lines, Color Lines of Direct Ferries. Een andere optie is Scandic Lines, een boot lijndienst tussen Duitsland, Denemarken en Zweden. Wij hebben via de website van Direct Ferries de overtocht geboekt, maar dan kan je kiezen met welke maatschappij je wilt. Er zijn 2 mogelijkheden, namelijk de snelboot (2 uur) of de gewone boot (4 uur).

Vroeg boeken

Het is wel van belang om de boot vroegtijdig te boeken, want de prijs wordt steeds hoger naar mate je langer wacht (en kans op uitverkocht is dan meer aanwezig). Wij hebben de boot in maart geboekt voor de reis in juli. Lekker snel over. Kosten? Ongeveer 250 euro voor een overtocht met 4 personen en een camper van 7 meter lang. Er is relatief weinig prijsverschil tussen beide boten. Let wel op, want tijdstip en dag kan wel invloed hebben. Wij kozen de snelboot op zondag om 10.00 uur.

Stop 1 Noord Duitsland: Camping Bei Matz

Dat hield in dat we op zondag ons om 9.00 uur moesten melden in Hirtshals en het is bijna 1.000 km vanaf Amsterdam, dus daar moet je wel even rekening mee houden in je planning. Wij vertrokken dan ook op vrijdag en reden rustig aan tot aan boven Hamburg (ongeveer 600 km) om daar relax op een camping te staan, camping “Bei Matz” vlak bij de Bistensee. Super relax (wel contant betalen), rustige privé camping. In de avond een rondje gelopen en veel herten gezien. Heerlijk begin van de vakantie.

Noord Jutland; kop van Denemarken

De volgende dag nog ongeveer 500 km te gaan, dus rustig aan in de ochtend en op weg naar de kop van Denemarken, Hirtshals. Hier hadden we een camping vooraf geboekt, zodat we zeker wisten dat we een plekje hadden vlakbij de boot. Het werd Kjulstrand Camping. De weg door Denemarken is heerlijk rustig en voorbij Aalborg, een bekende omgeving voor ons, rij je door de kop van Denemarken; Noord Jutland. Wij reden door omdat we hier al geweest waren, maar het is zeker een stop waard. Aalborg, de hoofdstad is het bezoeken waard. En wat dacht je van de westkust met leuke stranddorpjes zoals Blokhus en Lokken. Of wat dacht je van Skagen, helemaal in het noorden, waar de Noordzee en het Kattegat bij elkaar komen. Of de enorme zandduin Raabjerg en de kerk die door de duinen verzwolgen wordt. Superleuk om te bezoeken.

Camping Kjulstrand

Wij zijn hier al meerdere keren geweest, dus wij rijden naar Hirtshals, camping Kjulstrand. Een prachtige camping direct aan de zee. Mooi plek, rustig en op 10 minuten van de boot.

De volgende ochtend verzamelen we al vroeg bij de boot. Vooraf alles uitgeprint (want dat moet), dus is scannen van de QR voldoende en snel. Keurig in lijn en de snelboot op. Op de boot zijn alle voorzieningen en je bent “reserveert” en stoel. Is geen vaste plek en je kan dus overal zitten.

Klein puntje van aandacht: bij onze overtocht was het slecht weer en bij golven van meer dan 4 meter hoogte vaart de snelboot niet. Bij onze overtocht waren de golven 3.5 meter hoog en dan schommelt zo’n catamaran flink. Kortom, ben je snel zeeziek, dan is de gewone boot een betere optie. Na 3 uur varen, normaal 2 uur, arriveren wij in Noorwegen. De rondreis kan beginnen.

Post navigation