Mountainbiken in de sneeuw

2 januari 2017. Vanmorgen wakker geworden in de sneeuw……in de Achterhoek. Een mooie dag om er op uit te trekken. Ik kies er voor om te gaan mountainbiken in het Montferland, vlakbij Zeddam inde Achterhoek. Het is een route van 26 km, met veel uitdagingen. Mooie klimmetjes, lange afdalingen, door bossen en akkers. De route is voor 90% singletrack. Het is een uitdagende route voor iedereen. Het leuke is dat je de route ook in 2-en kan delen. De ene helft is dan ongeveer 18 km. De andere helft 8 km. Echter, het “korte”, meest noordelijke gedeelte is wel het zwaarste gedeelte. Ik kies er voor om de onderste helft te doen. Ik heb niet heel veel tijd en het heeft gesneeuwd dus het parcours zal wel zwaar zijn. Dan is 18 km een leuk rondje.

Ik begin op de parkeerplaats “Bergherbos“, op de Beekseweg. Deze Beekseweg snijdt de route keurig in 2-en. Van de parkeerplaats kan je direct de noordelijke helft doen, maar ik kies er dus voor om alleen de zuidelijke route vandaag te doen. Dat houdt in dat ik eerst 2 km over het fietspad de Beekseweg (N335) richting Beek neem. Bij de kruising met de Berkenlaan pik ik de route op en begin ik dus aan de zuidelijke helft. Direct het bos in en het is inderdaad zwaar. Er ligt sneeuw, maar het dooit in het bos een beetje dus de toplaag is nattig (en dus zacht). Slingerend over een prachtige singletrack route kom ik langs ’t Peeske, een TOP locatie waar diverse wandelingen beginnen. Ik fiets door akkers door en na ongeveer 1 km draai ik weer het bos in. Hier ziet het er weer totaal anders uit, meer “duinbos” en heide. Via diverse bochtjes en klimmetjes kom ik bij het zuidelijkste puntje van de route. Het geestige is dat dit dus Duitsland is. Ik ben in het buitenland!

Even stoppen om water te drinken. Inmiddels ben ik een modderman geworden, zo blubberig is het. Ik stap weer op en kom vlak langs een wandelroute met bunkers en loopgraven uit WOII. Ik heb geen tijd om te stoppen en ga weer door, weer richting het noorden. Het wordt nu zwaar, want ik het tot nu tot veel afgedaald en moet dus nu weer klimmen. Normaal geen probleem, maar nu door de blubber best zwaar. Draaien en keren en ik dring dieper het bos in. Inmiddels ben ik 3 kwartier aan het fietsen en ik ben nog niemand tegen gekomen. Wat heerlijk en een groot verschil met de MTB route bij mij thuis (Schoorl), waar het file rijden is.  Ik fiets nu door het bos op de Hulzenberg, in het Bergherbos. Ik kom langs een prachtige uitkijktoren, vanaf waar je over het hele bos kan kijken. Hier ligt meteen ook de zwaarste en langste klim van de route. Pffff, ik ben boven. Even uithijgen. Na 5 minuten ben ik weer op adem en begin ik aan de spectaculaire afdaling richting Stokkum. Dit is super gaaf. Dwars door het bos een technische afdeling over een prachtige single track. Eenmaal beneden even genieten van het uitzicht over de akkers richting Stokkum. Via het dorpje Stokkum en via diverse akkers ga je weer door het bos richting Zeddam. Hier kom ik zowaar wild tegen. Een hert en een prachtige roofvogel. Nog steeds niemand tegen gekomen. Wat een luxe.

Inmiddels zit ik weer in het bos en het draaien en keren is een beetje voorbij. Nu zijn het lange stukken, maar wel mooi. Nog 2 klimmetjes die even zwaar zijn en dan draai ik naar een groot beukenbos. Hier zie je in de verte al het Landgoed Montferland, een sjiek restaurant boven op een bergje midden in het bos. Nu ben ik er bijna. Nog een paar bochtjes en ik kom vervolgens op het fietspad wat vlak bij de parkeerplaats is waar mijn auto staat. Uiteindelijk heb ik er iets meer dan een uurtje over gedaan. Heerlijk voldaan (en helemaal onder de modder) ga ik naar huis. Wat een top dag!

 

, , , ,

Post navigation

Geef een reactie