Een dagje wintersport

Het klinkt gek, maar als je wilt kan je een dagje gaan skiën. Nee, niet in een skidome of skihal, maar echt in de sneeuw. Je stapt in de auto en je rijdt naar het Sauerland. Vanaf Utrecht ongeveer 300 km en goed te doen in een paar uurtjes. Zo deden wij dat ook. Wij waren in de kerstvakantie in de Achterhoek en dan ligt het Sauerland wel erg dichtbij. Er lag sneeuw, dus hup laten we gaan. Er zijn meerdere opties. Winterberg is het bekendst en het grootst, met meer dan 28 km aan pistes en 20 liften. Het nadeel van Winterberg is wel dat het vaak erg druk is. Je kan er namelijk echt leuk skiën. Wij kozen voor een alternatief, namelijk Willingen.

Willingen

Willingen behoort tot de zogenaamde Wintersport-Arena Sauerland, een samenwerkingsverband van skigebieden die samen het grootste Wintersportgebied ten noorden van de Alpen vormen. Aan afwisseling dus geen gebrek. Tevens is een groot deel van de pistes voorzien van kunstsneeuwinstallaties. Door een gondel, waarover zelfs Winterberg niet beschikt, krijg je het wintersportgevoel uit de Alpen hoewel het aanbod aan pistes natuurlijk niet vergelijkbaar is. Met de gondel bereik je het hoogste punt van het gebied, de Ettelsberg op 830 meter. Hier begint met twee kilometer lengte een van de langste afdalingen van het Sauerland.

Mogelijkheden

Voor beginners zijn er genoeg uitdagende hellingen te vinden, voor gevorderden is het iets minder aansprekend. Het gebied is minder groot dan grote broer Winterberg, maar het is ook wat rustiger op en rond de piste. Willingen is ook een fijn gebied voor kinderen. Het heeft op verschillende plaatsen een kinderland: een kinderskischool met een lopende band. Zeker voor de jongsten gaat dat veiliger en gemakkelijker omhoog. Onder andere bij de Ritzhagenlift en Wilddieblift zijn ze te vinden. Het dorp Usseln, vijf kilometer oostelijker heeft met de Emmetlift ook een ideale plek voor gezinnen met lerende kinderen.

Geen Alpen, maar wel net echt

Al met al is het een superleuk gebied om een dagje te skiën. Ja, het is niet de Alpen, maar als je daar staat op je ski’s dan is het net echt. Leuke afdalingen, dennenbomen, skiliften en uiteraard de Duitse gezelligheid. Na een dagje in de sneeuw sluiten we af met een schnitzel en uiteraard bier. Rond 18.00 uur rijden we terug en in tegenstelling tot als je uit Winterberg rijdt, zijn hier bijna geen files. Kortom, we kunnen lekker door en zijn dan ook snel op de snelweg richting huis. Een paar uurtjes later zijn we weer thuis en het gekke is dat je dan direct weer in je eigen omgeving zit. Wintersport is dan ineens heel ver weg, maar het voordeel is dat je er zo weer heen kan…..

 

,

Post navigation

Geef een reactie