Herfstwandeling in het Bergherbos, Montferland GE (4 km)

Vandaag stond een wandeling in het Bergherbos (Montferland) op het program. We zetten de auto neer bij de parkeerplaats van ’t Peeske, een TOP locatie in de Achterhoek. Top locaties zijn toeristische overstap punten, waar gemarkeerde routes beginnen.

Vlak bij de parkeerplaats ligt het pittoreske restaurant ’t Peeske . Een plaatje zo uit een sprookje, met een schilderachtig huisje waar het restaurant in zit grenzend aan een vijver gelegen in het bos. Vanaf hier starten er meerdere routes met diverse afstanden. Je kan een grote rondtoer maken door het hele bos, incl. de klim naar de top van Hulzenberg. Wij kiezen voor de blauwe route, van 4 km, die langs de randen van het bos loopt. De route start bij de vijver van ’t Peeske en loopt via de randen van het bos, de akkers waar het uitzicht prachtig is. Na een paar kilometer sla je het bos in en kan je genieten van alle kleuren die de herfst nu te bieden heeft. De bodem van het bos is bedekt met bruine varens, het lijkt wel een dekbed. In het voorjaar is dit fris groen, maar nu bruin en oranje. Het past volledig in het jaargetijde. Mos, vocht en vallende bladeren vormen het decor.

Het Bergherbos is een “oergebied” wat ontstaan is in de voorlaatste IJstijd. Kruiend ijs heeft er voor gezorgd dat het landschap glooiend is. Hierdoor is er een serieuze klim midden in het bos, wat wel zorgt voor een prachtig uitzicht.  Het bos is populair bij wandelaars, ruiters en ATB’ers. Voor iedere doelgroep zijn er aparte routes. Wandelaars kunnen kiezen uit maar liefst elf gemarkeerde wandelingen.

Al wandelend zijn de paaltjes met aanwijzingen goed te volgend via een prima pad. Na ongeveer 1,5 uur komen we weer uit bij het startpunt, ’t Peeske. Hier drinken we nog een verse muntthee met een appelgebakje. De kinderen kunnen lekker spelen in de naast gelegen speeltuin, die natuurlijk is aangelegd. Een heerlijke middag.

20161017_135306

 

, , , ,

Post navigation

Geef een reactie