Mountainbiken in Montferland (26 km)

Mountainbiken in Montferland (26 km)

De MTB route in het Montferland is in het Bergherbos. Dit bos bestaat voor een groot gedeelte uit gemengde- en naaldbossen. Er leven vele dieren. Ook zul je er kleine heideveldjes tegenkomen. De oude walburcht Montferland is een vroeg middeleeuwse versterking.

Aard van de route

Het is een zeer mooi en goed uitgezet mountainbike traject. De route is prima bewegwijzerd, kent zeer veel onverharde paden, heeft pittige beklimmingen en lekkere afdalingen. Opvallend detail is dat de route er relatief droog bij ligt, ook tijdens de winter.

De 25 kilometer lange route kent een paar pittige klimmetjes en lekkere snelle afdalingen. Direct na vertrek kom je de Hettenheuvel tegen. Een zeer pittige onverharde klim waar het kleine verzet al snel noodzakelijk is. De route gaat dwars over de heuvel heen en brengt je in het gebied Grootbekermark. Hier voert de route je langs de bosrand door het Kleefse Hout. Vervolgens blijft het traject aan de buitenrand van het bos en kom je uit bij Klein Bekermark. Via een deel van de Keurvorstenheuvel kom je uit op de Ettenseweg langs informatiepunt ’t Peeske (een van de startplaatsen van de route). De lange onverharde Ettenseweg loopt dwars door akkers en weilanden en zo kom je in het Korterbos. Hier ga je via Hoge Heide en de Hulzenberg naar de Boterweg. Dit is de verbindingsweg met het deel dat Montferland heet. Hier rijd je over de Galgenberg en de Plakslag. Over de mooie paden van het Zeddammerbos gaat het terug in de richting van het begin van de route.

Waar?

De route is gelegen in het Montferland / Bergherbos in de buurt van Beek, Stokkum en Zeddam. Beek ligt langs de snelweg Arnhem -Oberhausen.

Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met daarop het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). Via een verkorte route kun je ook ongeveer de helft rijden. Op de routebordjes staat ook een codering (bijv. A1a). Geef bij calamiteiten deze code door aan de hulpdiensten, zij weten dan waar je je bevindt.

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

  • Parkeerplaats Markant Outdoor, Gildeweg 7 in Braamt
  • ’t Peeske, Peeskesweg 12 in Beek
  • Parkeerterrein Hettenheuvel, Loolaan in Kilder
  • Parkeerterrein het Tolhuis, `s-Heerenbergseweg 42 in Zeddam

Vergunning

Om de route te mogen rijden is een vergunning nodig. Een jaarvergunning voor mountainbikers kost €12,-. De ATB vergunning is te koop bij VVV Montferland. (Emmerikseweg 17, 7041 AV, ‘s-Heerenberg, 0316-291404) www.vvvmontferlandwebshop.nl en op www.natuurmonumenten.nl/routes/vergunningen

Daarnaast ook op de volgende verkoopadressen:

  • Beek: Uitspanning ’t Peeske, Peeskesweg 12, (0316) 53 28 04
  • Beek: Bike-Emotions, Sint Jansgildestraat 63a, (0316) 53 30 60
  • Braamt: Markant Outdoor, Gildeweg 7, (0314) 335449
  • Stokkum: Café ’t Klaphek, ’s Heerenbergseweg 2, (0314) 66 12 28
  • Zeddam: Café/restaurant ’t Tolhuis, ’s-Heerenbergseweg 42, (0314) 65 12 64

 

, ,

Post navigation

Geef een reactie