Hoe vind je de perfecte wandelschoenen?

Herfst, de perfecte tijd om naar buiten te gaan en te wandelen in de prachtige natuur. Echter, met gewone schoenen kom je niet ver, die worden vies en nat en gaan op den duur zorgen voor lichamelijke klachten. Kortom, je trekt er op uit met een paar goede wandelschoenen. Maar wat voor een schoenen moet je dan hebben, er is zoveel keuze. Hoge, lage, waterdicht, etc. Hierbij een aantal tips voor het aanschaffen van een paar wandelschoenen die bij jou passen. 

1. Bepaal waar je je schoenen voor gaat gebruiken

Er zijn verschillende soorten wandelschoenen, die grofweg in te delen zijn in een aantal varianten. Ga je wandelen op redelijk vlak terrein of ga je een berg beklimmen? Dat is nogal een verschil. Je wandeldoel is bepalend voor de schoen die je kiest. Wandelschoenen worden meestal onderverdeeld in vier categorieën: A, B, C en D. Deze indeling helpt je al voor een deel op weg naar de juiste keus. Kies schoenen uit de categorie waarvoor je ze het vaakst zal gebruiken:

A. Lage, soepele wandelschoenen voor wandelingen door de stad of in het bos, mogelijk met paden die wat glooien. Ook zeer geschikt voor meerdaagse wandeltochten.

B. Bergwandelschoen met volledige enkelsteun voor wandelen in redelijk geaccidenteerd terrein, zoals de Alpen of Ardennen, maar ook voor korte trektochten. Voor de meeste wandelaars die op of buiten de paden wandelen is deze categorie schoen het meest geschikt.

C. Hoge bergschoen voor zwaardere trektochten in het hooggebergte. Schoenen in deze categorie zijn wat stugger en hebben een grover profiel dan schoenen in categorie B.

D. Schoenen voor gebruikt in het hooggebergte. Ze zijn hoog en heel stug. Op schoenen in deze categorie kun je ook stijgijzers bevestigen.

 

Zoals gezegd zijn er ook meer gedetailleerde indelingen, vaak afhankelijk per merk. Hierbij een voorbeeld van hoe LOWA, een van de beste merken wandelschoenen, de indeling hanteert.

soorten-wandelschoenen

 

 

 

 

 

 

  • Travel: sportieve, vrijetijdsschoenen te gebruiken voor alle dag.
  • All Terrain Sport: Sportieve schoenen die geschikt zijn voor sportieve wandelingen op voetpaden.
  • All Terrain Classic:  Schoenen die geschikt zijn voor wandelen in bos en middelgebergte, op goed begaanbare paden. Te gebruiken voor alledaags gebruik (wandelen met de hond in het bos, etc.).
  • Trekking: Geschikt voor langere wandeltochten, huttentochten en dagtochten in meer bergachtig terrein (Alpen).
  • Backpacking: Geschikt voor serieuze hooggebergte trektochten, meerdaagse huttentochten, extreme trektochten wereldwijd  en tochten met zware bepakking. Geschikt voor een flexibel wandelstijgijzer met riemsluiting.
  • Alpine: Bij uitstek geschikt voor expedities van meer dan 8000m, extreme beklimmingen in gecombineerd terrein, zwaar alpine routes in de Alpen, of klettersteigen. Geschikt voor snel en semi-snelsluit stijgijzers.

Bron: website LOWA wandelschoenen

2. Neem de tijd voor het passen en koop ze in de middag

Zorg ervoor dat je de tijd hebt als je in de winkel schoenen gaat passen. Trek altijd je wandelsokken aan als je een paar uittest. Pas schoenen dan ook bij voorkeur in de middag, dan zijn je voeten al wat ingelopen, en daardoor dikker dan in de ochtend.

3. Niet te groot en niet te klein; vooral veel verschillende schoenen passen

Zorg ervoor dat je wat speling over hebt, niets vervelender dan een paar te krappe wandelschoenen. Na lange wandelingen kunnen je voeten ook nog uitzetten. Te groot is ook niet goed. Daardoor ga je schuiven en kun je blaren krijgen.

4. Bereid je voor

Wil je hoge of lage stappers? Moeten ze waterdicht zijn? Door je vooraf al in wandelschoenen te verdiepen, wordt het kiezen in de winkel weer een stukje makkelijker. Denk dus goed na vooraf wat je wilt hebben, waar je ze voor wilt gebruiken en wat je er aan uit wilt geven.

5. Hou de perfecte schoenen perfect

Als je eenmaal je perfecte schoenen hebt gevonden, hou de schoenen dan perfect. Houd ze schoon en onderhoud ze goed.

 

 

,

Post navigation

Geef een reactie