Wandeling Bergherbos (Montferland/ Achterhoek)

Link naar wandeling

Wandel door de prachtige natuur in het natuurgebied Montferland. Er lopen meerdere gemarkeerde routes, maar de ‘rode’ route bevat alles. De 6,5 km lange wandeling leidt je dwars door het prachtige Bergherbos. Het start- en eindpunt van beide wandelingen is bij Uitspanning ’t Peeske en loopt via glooiende akkers met prachtige uitzichten door het mooie bos. Halverwege zijn er wat pittige klimmetjes, maar dan kom je dan ook bij het letterlijke hoogtepunt van deze wandeling, namelijk de uitkijktoren Hulzenberg halverwege de route, die op 85 hoogte ligt (de toren is 21 meter hoog). Vanaf de uitkijktoren heeft u een prachtig uitzicht over de gehele regio, van s-Heerenberg tot Arnhem en de Veluwezoom.

Volg voor deze wandeling de gemarkeerde route met rode pijltjes. De volledige wandeling is meer dan 8 km, met een extra lus langs de oude loopgraven uit de beide wereldoorlogen. Deze wandeling is de iets kortere versie slaat deze lus over, maar neemt je wel mee langs alle highlights van het bos. Mooi zijn de zwerfkeien vanuit de laatste IJstijd en de stuwwallen die daardoor ontstaan zijn. Het gehele Montferland is dan ook lekker glooiend. Leuk is dat op het meeste zuidelijke punt van de wandeling je bijna in Duitsland staat. De snelweg die daar vlakbij loopt is de grens. Van 1949 tot 1963 behoorden de dorpen Elten en Hoog-Elten tot Nederland, maar na de teruggave is dit nu weer Duitsland.

De wandeling slingert verder en na de uitzichttoren daal je weer af richting prachtige uitzichtpunten over het dorp Stokkum en in de verte het kasteel van s-Heerenberg. Door een zeer gevarieerd bos loopt de wandeling waar terug naar het startpunt, ’t Peeske, waar een heerlijk terras in de zomer op je wacht. Voordeel is dat de hond mee naar binnen mag.

Kortom, ben je in de buurt, neem dan de tijd voor de wandeling in het prachtige Bergherbos.

, ,

Post navigation