Herfstwandeling over landgoed Nijenburg; Heiloo/ Alkmaar (4 km)

Herfstwandeling landgoed Nijenburg (4 km).

In het dorp Heiloo, vlak bij Alkmaar, ligt het Heilooerbos. Hier kan je heerlijk wandelen. Er loopt een wandelroute van ongeveer 4 km, welke start bij de parkeerplaats Stetlaan, aan de rand van Heiloo. Vanaf hier loopt een gemarkeerde route, met gele pijltje. Meteen in het begin loop je op een kiezelpad met aan je linkerhand een prachtig uitzicht over de duinen in de verte. Het is een weids uitzicht over de weilanden, waar typische stolpboerderijen het decor kleuren. Aan het einde van het kiezelpad sla je linksaf en na ongeveer 100 meter gaat de route het bos in. Het pad kronkelt door het meeste westelijk gelegen deel van het bos, wat goed te zien is aan de bomen. Geteisterd door de zilte westenwind zie je de meeste bijzondere vormen van het bos. Als het pad verder loopt passeer je de prachtige “bomenlaan” die helemaal tot het landgoed Nijenburg loopt. Deze laan heet de Ronde O laan, welke door de bewoners van het landgoed zo is aangelegd dat vanuit het huis op de langste dag van het jaar de ondergaande zon aan het einde van de laan te zien is.

Na een minuut of 10 loopt de route over het NS spoor, langs mooie huizen die gelegen in het bos en kom je uit bij de boomkwekerij Meijer. Hier steken we schuin naar links de Westerweg over, langs de ijsbaan. Volg het pad die uitkomt op het fietspad. Hier gaan we rechtsaf het fietspad op. Let eens op de prachtige wilgenrij die hier langs de sloot staan. Een echt Hollands uitzicht. We hebben een rondje om de ijsbaan gelopen en komen uit op de Kuillaan. Nu een verharde weg, maar deze weg lag er al in de middeleeuwen wat goed te zien is aan het bomenpatroon links en rechts van de weg. We vervolgen onze weg weer het bos in en komen uit bij de Kattenberg. Deze berg, met een boom bovenop, is ontstaan doordat de vijver uitgegraven is die voor het landgoed ligt. Het zand uit die vijver is de Kattenberg geworden. De route loopt verder naar de speelweide, waar bankjes staan en het heerlijk vertoeven is in het zonnetje.

Vanaf de speelweide loopt de route weer richting het westen, maar leuker is het om even door te lopen richting het winkelcentrum van Heiloo, waar diverse leuke horecagelegenheden zijn om een kopje koffie en appeltaartje te eten. Dit is een omweg van 5 minuten, maar wel de moeite waard. Vanaf het winkelcentrum is het ongeveer nog 10 minuten via de Kerkelaan terug naar de parkeerplaats lopen. Uiteraard kan dat ook via het bos (de gele route).

Geniet van het rondje.

, , ,

Post navigation

Geef een reactie