Vogezen, onverwacht spannend

Wij houden van wandelen over rotspaden, steil omhoog en naar beneden en prachtige natuur en uitzichten. Dan moet je in de Vogezen zijn!

Zomer 2020, wat gaan we doen op vakantie? Normaal gesproken vertrekken wij richting Scandinavië wegens de prachtige natuur, maar dit jaar is wegens corona dat niet mogelijk. Thuis blijven, zoals velen is niet echt een optie, aangezien de kinderen dan vast geplakt achter de Playstation blijven. Lekker kamperen in Nederland? Super, maar dat hadden we veel eerder moeten bedenken want alles is vol. Luxemburg wordt het. Vrienden staan daar op de camping en het is rustig. Mooie camping, dichtbij Nederland, voor als het mis gaat en toch lekker even weg. We verblijven een weekje in de Luxemburgse Ardennen, regio Eislek. Prachtig, met mooie dorpjes zoals o.a. Esch-sur-Sûre.

Vogezen; wandelen, rotsen en heel veel natuur

Na een weekje genieten van de gezelligheid en natuur durven we het aan om toch ook nog een stukje verder te gaan, de Vogezen. Nog nooit eerder geweest en ik heb er een voorstelling van dat het een soort Franse Ardennen zijn. Niks is minder waar, want de Vogezen zijn een stuk hoger en wat een prachtig natuurgebied. We staan midden in het natuurgebied aan het welbekende meer bij Lac de Longemer. De camping is prachtig (Domaine de Longemer), direct aan het meer, met grote plekken en corona-proof. Er is genoeg ruimte, maar in de normale tijd (zonder corona) denk ik dat je moet reserveren. Wandelen, dat is we je uitstekend kan doen in de Vogezen. Voor iedereen is er wat. Van makkelijke, wat kortere wandelingen tot zeer uitdagend over rotsen en lang. Sentier-des-roche is zo’n highlight. Steile paden, afgronden, rotsen en kilometers op en neer. Prachtig, maar wel voor de geoefende wandelaar.

Vogezen geeft je een Alpen gevoel

Met name rondom de “bergen” Le Hohneck en La Schlucht liggen diverse prachtige wandelingen voor iedereen. En overal onderweg vindt je leuke Auberges waar je wat kan drinken of eten. Extra leuk is, wat je een Alpengevoel geeft, is dat de toppen van de bergen “kaal” zijn, waardoor je prachtige uitzichten hebt. Vanaf de Hohneck kijk je zo naar de Jura in de verte en het Zwarte Woud. op de hoogste berg van de Vogezen, le Grand Ballon, kan je bij mooi weer zelfs Straatsburg of Mulhouse zien. Ondanks dat dit wel even rijden is, is het een tochtje waard. Met name ook omdat je over de weg Route des Crêtes rijdt, een weg aangelegd in de WOI over de toppen van de bergen (ballons) van de Vogezen. Een prachtige tocht, maar wel uitkijken voor alle wielrenners want die zijn er heel veel.

Steden, outdoor, meren, grotten, watervallen en nog veel meer

Naast wandelen zijn er ook leuke stadjes in de Vogezen. Gerardmer uiteraard, wat wel toeristisch is, maar topper is Colmar. Een prachtige stad, waar je heerlijk een dagje kan vertoeven en kan genieten van de oude binnenstad, leuke terrassen en winkeltjes. Verder is er voor ieder wat wils in de Vogezen. Watervallen, grotten, outdoor activiteiten en watersport. Wij stonden aan het Lac de Longmer, een prachtig meer waar je heerlijk in kan zwemmen en watersporten. Vergeet je sup-board niet, want dit is een meer om te suppen! Motorbootje zijn verboden, maar waterfietsen zijn te huur.

Al met al is de regio de Vogezen een prachtige regio waar je prima een paar weken kan vertoeven. Je moet wel mazzel met het weer hebben, maar dat hadden we.

 

 

Post navigation